Saveti za izbor pravog ponuđača

Majstor Milan - IM Metal 023Izrada kovanih kapija i ograda nije mala stavka u kućnom budžetu današnje porodice u Srbiji. Čak i nasuprot, uvek moramo da koristimo srpsku dovitljivost i snalažljivost kako bismo “ušparali” i poslednji dinar i “zakinuli” od nečeg drugog, a sve u cilju zamene stare kapije ili postavljanja nove kapije ili ograde.

To je razlog zbog čega treba biti vrlo oprezan pri izboru firme koja će vam uraditi novu kapiju ili ogradu. Firmi ima mnogo i konkurencija je velika, što vam otvara mogućnost velikog izbora i smanjenja mogućnosti na grešku.

Ponuda se može dobiti na mnogo načina, telefonom, e-mejlom, lično prilikom merenja, poštom itd… Sam način izdavanja ponude govori mnogo i o samoj firmi koja je daje, odnosno o profesionalnosti te firme. Sama usluga pre dogovaranja posla govori o tome na kojim principima ta firma posluje, koliko je ozbiljna i na koji način će ispuniti (ili neće) Vaša očekivanja.

Ukoliko se već odlučite da pozovete firmu da pošalje čoveka koji će da dođe i uzme mere Vaše nove kovane kapije ili ograde, tada morate da obratite pažnju na određene stvari, jer je ta osoba reprezent same firme i možete mnogo da saznate o njoj iz same komunikacije.

Da li je pristojan, smiren, strpljiv? Da li Vas uvažava kao sagovornika i dopušta vam da mu saopštite vaše želje i očekivanja? Da li može da uputi dobru sugestiju na neku Vašu nedoumicu i pomogne Vam da zajedno rešite neki problem? Da li je jasan pri prezentaciji usluga i proizvoda svoje firme, da li izgovara neke napamet naučene fraze ili se stvarno trudi da Vam što bolje pojasni sve odgovore na Vaša pitanja? Da li vas gleda u oči dok razgovarate ili skreće pogled u stranu? Da li možda kudi svu konkurenciju i govori kako su kovane kapije i ograde njegove firme najbolje i da je sve ostalo lošeg kvaliteta?

Tačnost je izuzetno važan faktor. Svi volimo kada je neko drugi tačan i dolazi u zakazano vreme. Ako je došao u dogovoreno vreme za merenje, verovatno će gotovu robu isporučiti u dogovoreno vreme. Da li je došao  u Vaš stan i prvo  seo i zapalio cigaretu (ako ste ga ponudili rakijom nije ni to odbio) ili je odmah počeo da uzima mere i rekao da će sesti kada odradi sve što je potrebno. Da li se “frlja” cenama kapija i ograda ili tačno zna koliko šta košta? Neoprostivo je ako Vam kaže “to vam izađe oko 280€”! Pa ili je 271.00 € ili 289.00 €, ne može nikako da bude oko 280€! Ponuđač mora da poštuje svaki dinar ili evro pri sastavljanju ponude jer tako neće oštetiti ni Vas, a ni svoju firmu.

Zaista mnogo stvari možete uočiti iz reči i ponašanja ponuđača.  Izuzetno je bitno ukoliko osoba koja je došla da Vam dostavi ponudu za kapiju ili ogradu može da Vam ulije poverenje da će ispuniti sve ono što je i izrekao. Kao što po izgledu elektronske ponude možemo doći do zaključka koliko je firma ozbiljna i profesionalna tako i po izgledu, izgovoru i ponašanju reprezenta firme možemo mnogo saznati o samoj firmi. Uvek se treba dodatno raspitati o samoj firmi, posetiti njihov web-sajt, pogledati njihove gotove radove, čuti šta su drugi ljudi rekli o njima.

Kao što sam rekao na početku, ograde i kapije uopšte nisu mala stavka i poslednje što Vam treba jeste da gubite svoje živce jer neko ne poštuje vaš dogovor.

Vaš majstor Milan