Zaštita od korozije…

Zbog čega se obavlja zaštita od korozije?

Korozija (rđa) je fizičko-hemijski proces oksidacije gvožđa. Pod običnim uslovima se odvija pod uticajem kiseonika, vodene pare, ugljen-dioksida. Za razliku od gvožđa neki metali kao aluminijum, kalaj, se prevlače kompaktnim slojem oksida koji štiti metal od korozije.Postoje dve osnovne vrste korozije i to:hemijska i elektrohemijska. Hemijska korozija se odvija prema zakonima hemijske kinetike heterogenih reakcija. Elektrohemijska korozija se dešava u elektrolitima prema zakonima elektrohemijske kinetike. Kako bi se obezbedila dugoročna sigurnost i sprečila degradacija samog metala, mora se obaviti neki vid zaštite od korozije koje ću objasniti u nastavku teksta.

majstor MilanVruće cinkovanje :

Vruće cinkovanje kovanih kapija i ograda je antikorozivna zaštita gotovih proizvoda uranjanjem segmenata u rastopljeni cink i sigurno najkvalitetniji način zaštite metala od korozije.
Prednost vrućeg cinkovanja je da nam ne ostavlja prostora ni za kakve sumnje u njegov kvalitet. Poznato je da vruće pocinčana prevlaka, tokom svog postojanja ne iziskuje više nikakvo održavanje. Njegova otpornost je 8 puta bolja od epoksidnih premaza, te 20 puta bolja od PVC-premaza i praškastih nanosa.

Kod bojenja kovanih kapija i ograda, uzimamo u obzir i troškove čišćenja materijala, osnovni premaz, te dva završna premaza. Samo bojenje čelika nije dovoljno kvalitetno, tako da se potreba za obnavljanjem premaza pokazuje u roku od pet do sedam godina.

Za sve konstrukcije, kovane kapije i elemente koji su izloženi spoljašnjim atmosferskim uticajima preporučujemo vruće cinkovanje.  Postoji li želja za dodatnim dekorativnim premazom, odnosno bojenjem, to je jednostavno i izvodivo. U tom slučaju upotrebljavamo najkvalitetnije boje koje se hemijski vežu za cink (duplex zaštita).

Bojenje :

Boje i lakovi, ne samo da štite kovane kapije i ograde od korozije nego i doprinose estetskom izgledu predmeta. Nanosimo ih u kombinaciji sa potapanjem kovanih sklopova i špricanjem komprimovanim vazduhom. Nanošenje je brzo, jednostavno i pre svega jeftino u odnosu na prvu varijantu – pocinkovanja… Bojenje i lakiranje kovanih kapija i ograda su najrašireniji postupci zaštite elemenata od korozije.

Nakon obrade i odmašćivanja gotovi elementi se uranjaju u osnovnu boju koja čini prvi sloj. Delovi se sastavljaju i montiraju na kapiju. Daljnji proces je špricanje, gdje se nanosi još jedan sloj osnovne boje, nakon sušenja se  nanose još dva sloja završne boje koju odabere kupac.

Vaš majstor Milan

Ako Vam se dopada, podelite: