Zaštita od korozije…

Zbog čega se obavlja zaštita od korozije?

Korozija (rđa) je fizičko-hemijski proces oksidacije gvožđa. Pod običnim uslovima se odvija pod uticajem kiseonika, vodene pare, ugljen-dioksida. Za razliku od gvožđa neki metali kao aluminijum, kalaj, se prevlače kompaktnim slojem oksida koji štiti metal od korozije.Postoje dve osnovne vrste korozije i to:hemijska i elektrohemijska. Hemijska korozija se odvija prema zakonima hemijske kinetike heterogenih reakcija. Elektrohemijska korozija se dešava u elektrolitima prema zakonima elektrohemijske kinetike. Kako bi se obezbedila dugoročna sigurnost i sprečila degradacija samog metala, mora se obaviti neki vid zaštite od korozije koje ću objasniti u nastavku teksta.

majstor MilanVruće cinkovanje :

Vruće cinkovanje kovanih kapija i ograda je antikorozivna zaštita gotovih proizvoda uranjanjem segmenata u rastopljeni cink i sigurno najkvalitetniji način zaštite metala od korozije.
Prednost vrućeg cinkovanja je da nam ne ostavlja prostora ni za kakve sumnje u njegov kvalitet. Poznato je da vruće pocinčana prevlaka, tokom svog postojanja ne iziskuje više nikakvo održavanje. Njegova otpornost je 8 puta bolja od epoksidnih premaza, te 20 puta bolja od PVC-premaza i praškastih nanosa.

Kod bojenja kovanih kapija i ograda, uzimamo u obzir i troškove čišćenja materijala, osnovni premaz, te dva završna premaza. Samo bojenje čelika nije dovoljno kvalitetno, tako da se potreba za obnavljanjem premaza pokazuje u roku od pet do sedam godina.

Za sve konstrukcije, kovane kapije i elemente koji su izloženi spoljašnjim atmosferskim uticajima preporučujemo vruće cinkovanje.  Postoji li želja za dodatnim dekorativnim premazom, odnosno bojenjem, to je jednostavno i izvodivo. U tom slučaju upotrebljavamo najkvalitetnije boje koje se hemijski vežu za cink (duplex zaštita).

Bojenje :

Boje i lakovi, ne samo da štite kovane kapije i ograde od korozije nego i doprinose estetskom izgledu predmeta. Nanosimo ih u kombinaciji sa potapanjem kovanih sklopova i špricanjem komprimovanim vazduhom. Nanošenje je brzo, jednostavno i pre svega jeftino u odnosu na prvu varijantu – pocinkovanja… Bojenje i lakiranje kovanih kapija i ograda su najrašireniji postupci zaštite elemenata od korozije.

Nakon obrade i odmašćivanja gotovi elementi se uranjaju u osnovnu boju koja čini prvi sloj. Delovi se sastavljaju i montiraju na kapiju. Daljnji proces je špricanje, gdje se nanosi još jedan sloj osnovne boje, nakon sušenja se  nanose još dva sloja završne boje koju odabere kupac.

Vaš majstor Milan